Codes P0340/0344, Camshaft signal intermittent

Tiny
BNVILL84
  • MEMBER
  • 2014 FORD FOCUS
  • 2.0L
  • 4 CYL
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 110,000 MILES
Received an engine code for P0340/0344 for the camshaft signal. I have replaced the sensor but code it still there. I've cleared it and driven it, no problems with performance, fuel mileage or starting. After next startup, codes come back. I would like to check the wiring from the CPS to PCM next but no diagram can be found so if someone might have one and also what the readings from the sensor should be. Or tip on what else it might be?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, May 21st, 2021 AT 10:43 AM

3 Replies

Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
Hello. I'm attaching the wiring diagrams for that car in the images below. They are possible the most convoluted and confusing diagrams I've seen in awhile, but it sounds like you'll be able to pick your way through it.

In my experience, this type of wiring issue is usually at the connector or within 6 inches of it. So I'd inspect that connector closely for weakness or corrosion.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, May 21st, 2021 AT 11:57 AM
Tiny
BNVILL84
  • MEMBER
HeyMan, thanks for the info it was a great help. After doing some testing, investigating, and a little more research I discovered the problem was related to a TSB. I followed the step in that write up and it fixed the problem. You ll see in the pics that the harness is pressed against the intake manifold and over the years slowly cut into the wires. Repaired the wires and tied the harness off of the spot it was rubbing. Wanted to share my findings and fix in case someone else has this issue.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, May 23rd, 2021 AT 4:36 PM
Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
Hey, that's great to hear. Sorry I missed that TSB though. But at least you got it knocked out. Nice work!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, May 24th, 2021 AT 5:44 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links