2007 S80 won't crank or start

Tiny
RONREBEL
  • MEMBER
  • 2007 VOLVO S80
  • 6 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
2007 S80 will not crank or start, battery in remote is good as well as car battery. No immobilizer error is displayed.
Car battery was defective & would not crank engine when bypassing start relay.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, July 6th, 2011 AT 7:38 PM

4 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
If its not a security issue-could be one of the following-starter motor, starter relay, transmission range switch and ignition switch-assuming the battery condition and connections are good
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Wednesday, July 6th, 2011 AT 8:14 PM
Tiny
RONREBEL
  • MEMBER
There is no security related message displayed, the starter will crank the engine if the start relay contact is jumpered. The start relay coil operates the realy contacts & the relay contacts are good. The SCU recognizes the smartkey, allows accessory operations. But will not crank engine, or turm on fuel pump, injectors & spark I assume.
Battery is in good condition.
I have another S80 2009 & the operation of the CEM relays sound the same except on the 2007 there is no click of a relay when start button is pushed on SCU.
This car was jumped multiple times because of a defective battery, would cause damage to the CEM or ECM?
Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+3
Thursday, July 7th, 2011 AT 12:22 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
A dead battery will caused the ECM to lose programmed memories-it probably has to relearn itself-Check if you're getting spark and fuel
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, July 7th, 2011 AT 6:47 PM
Tiny
RONREBEL
  • MEMBER
You were right about a dead battery causing a problem with the ECM. I did check for spark, there was none. This auto had a dead battery when I purchased it, the previous owner would jump it was one of those protable battery powered starting units to get it started when ever needed to start it. Then it quit cranking all together. Used Equus Innova 3140 code scanner & found no DTC codes stored. So I reset the ECM with the scanner, there was a clck form the CEM module. I tried the start push button & the auto started!
Hopes this helps someone else with a similar problem.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Monday, July 11th, 2011 AT 12:50 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides