My front windshield wiper is not getting water.

Tiny
DIRECTACTION
  • MEMBER
  • 2004 KIA SPECTRA
  • 60,000 MILES
My front windshield wiper is not getting water up to spray on the windshield.

The water is sprayingout under the hood, right near the wipers, but underneath.

So, I think the motor and hose is fine.

What else might be clogged and/or what else can I check to do this myself?

Thank you for your help.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, April 1st, 2013 AT 11:56 PM

9 Replies

Tiny
IMPALASS
  • EXPERT
Sounds more like the hose is split - have you tried having someone spray while watching to see where the fluid is coming from? Try this to verify the hose is not split or hose connector broken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, April 2nd, 2013 AT 1:56 AM
Tiny
DIRECTACTION
  • MEMBER
Thank you for you prompt reply.

I looked again and this time found it; you are right, the hose is disconnected.

I can't see to what I need to connect it.

It looks almost like it was cut off from another section of hose, which isn't visible anywhere.

Since I don't have a repair manual I'm assuming it's probably cheaper just to take it into someone who knows what he/she is doing rather than mess with it anymore myself.

Your site is a very good service and I'll be sure to refer you to others.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Tuesday, April 2nd, 2013 AT 8:38 PM
Tiny
IMPALASS
  • EXPERT
Hey let s give it a try. You figured this out so let s try a little more before you take it somewhere.
Okay based off of the attached pic the water sprays from your wipers is this correct?
Okay look at the spray nozzles on the wiper blades there should be a rubber hose connected to both and are attached to the wiper blades. Follow them down and see that they go to the base of the windshield and under the hood.
Look at the hose end you found . That comes from the washer bottle which the water comes out of correct? Look inside it has anything broken off inside a T-fitting or anything? Okay if that is clear is the hose broken (rough edge) or smooth like it came off of something?
Follow the hose down from the wiper blades and see where the end is there has to be a fitting that the one from the washer bottle connects to. Or does one wiper spray and the other doesn t? Or are they both not working? Assuming they both are not working look around the base of the hood, firewall etc for a fitting or part of a hose etc that may have broken off. Also kind of stretch (only kind of) the hose and move it around to see where it is closest to the base of the windshield where the other hose comes down.
Oh the hose that comes down from the windshield same thing look in the bottom of it to see if something has broken off. If so pull it out and get a plastic tube from the parts store and connect both ends to it.
Did any of this help or do you have questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Wednesday, April 3rd, 2013 AT 1:32 AM
Tiny
DIRECTACTION
  • MEMBER
Neither blade sprays; the spray would come out of both little sprayers on top of the hood.

Before it can get there it's coming out from a disconnected hose.

The water sprays out from an unconnected hose end. The hose end I see comes from the firewall and is unattached where it comes out of the firewall, on the passenger side. I can't see anything to which to attach it.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Wednesday, April 3rd, 2013 AT 2:42 AM
Tiny
IMPALASS
  • EXPERT
Okay - then most likely the hose at the firewall Ts inside - let's assume.
Okay - so with a plastic rubber hose coupler connect the hoses together.
If they don't reach each other then that is where they broke. You will need hose the same size and two plastic hose connectors and join all together and see if it works.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 3rd, 2013 AT 3:13 AM
Tiny
DIRECTACTION
  • MEMBER
I just don't see where there is another connection to make; it disconnected from something but I can't see anything

I looked online for any diagram, picture or video but haven't found anything for this make and model.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 3rd, 2013 AT 3:47 AM
Tiny
IMPALASS
  • EXPERT
Can you take a couple of pics and attach so I can see what you are looking at
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 4th, 2013 AT 2:05 AM
Tiny
DIRECTACTION
  • MEMBER
Thank you for all your help. I found where it goes; it's a nipple which is under some plastic trim; all I've got to do is remove that and stick the hose back on the nipple. I really appreciate your sincere attention to my little problem :)
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 4th, 2013 AT 2:51 AM
Tiny
IMPALASS
  • EXPERT
Great! Glad you found it and you are certainly welcome.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, April 5th, 2013 AT 2:11 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides