Ute runs great but after about 5 minutes the.

Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
  • 2002 HOLDEN RODEO
  • 158,300 MILES
Ute runs great but after about 5 minutes the check engine light illuminates. The battery seems to be overcharging and spewing water from the vents. Any ideas what could be wrong? Driving seems like nothing is wrong. Smooth engine performance and idle is calm and smooth. Just that light is on.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 6:11 AM

10 Replies

Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
Probably a faulty voltage regulator in the alternator, check the actual charge rate at the out put of the alternator first, anything over 14.2 volts will be a faulty reg.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 6:13 AM
Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
Checked the voltages. Battery now static at 15.77 volts, at idle alternator showing 17.7 volts. Think the alternator needs to be changed?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 6:39 AM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
Way to high and proberbly by now the battery has buckled the plates as it has been well and truly cooked by now.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 6:42 AM
Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
Having a problem. Vehicle came without a manual and I am not sure what the engine spec is. All I can get is that it is a 6 cylinder, petrol fuel, 3.2L V-6 D1. The spec plate in the vehicle says the motor is a RLV. Can you help me figure out which motor I have so I can purchase the new alternator. Thank you.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 8:33 AM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
Give those details to an auto elect even repco or bursons who ever you can deal with, they should be able to work out the correct alt, you may have to take it off and read the numbers on the alternator.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 8:36 AM
Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
How do I release the belt tensioner on a 2002 rodeo v 6 motor
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 8:26 PM
Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
Ok have the alternator removed and the main power lead removed. My problem now is how to release the 2 wire cannon plug on the alternator. Do I just pull it off or are there some release that I do not see. Thanks.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 3rd, 2013 AT 9:21 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
There is a small tang you have to push and pull the plug at the same time.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 4th, 2013 AT 8:11 AM
Tiny
WAYNE4647
  • MEMBER
I want to thank you, the job is done with your assistance and runs fine now. Thank you once more, bye 4 now.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 5th, 2013 AT 6:34 AM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
Thank you, glad to be of help

Cheers, Mark
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 5th, 2013 AT 8:18 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides