Engine cranks but will not start

Tiny
DAVE OROURKE
  • MEMBER
  • 1998 MITSUBISHI PAJERO
  • 3.0L
  • 6 CYL
  • 4WD
  • MANUAL
  • 370,000 MILES
Car engine cranking over but will not fire?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, June 19th, 2015 AT 3:35 AM

6 Replies

Tiny
WRENCHTECH
  • EXPERT
Hello,

This sounds like you have a crankshaft angle sensor that is out which is common in these cars. When this sensor goes out it does not set a code. Here is a guide to help you see what you are in for when doing the repair and diagrams below to show you the location and how to replace the sensor on your car:

https://www.2carpros.com/articles/crankshaft-angle-sensor-replacement

Check out the diagrams (below). Please let us know what you find. We are interested to see what it is.

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Friday, June 19th, 2015 AT 3:19 PM
Tiny
CHRISGRIFFIN
  • MEMBER
Thanks for the post I got the sensor for $112.00 and did the timing belt too all fixed fired right up. :) I love this site.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, September 7th, 2018 AT 4:42 PM
Tiny
URSULASEYMOUR
  • MEMBER
  • 1999 MITSUBISHI PAJERO
Hi, I have the vehicle listed above io. The vehicle was running but I had it packed for about six months now it does not want to start. I ruined two batteries trying to get it to start. It sounds as if it is going to start but does not. Please help
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, September 7th, 2018 AT 4:42 PM (Merged)
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
This sounds like you have a crankshaft angle sensor that has gone out which is common on these cars.

Here is a guide that will let you know about the basics on how to change it with diagrams (below) of how it will be on your car:

https://www.2carpros.com/articles/crankshaft-angle-sensor-replacement

Check out the diagrams (below). Please let us know what happens.

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Friday, September 7th, 2018 AT 4:42 PM (Merged)
Tiny
JULIEWISHNOWSKY
  • MEMBER
Ours was parked up for about ten days, was quite sluggish on start since then (winding but not kicking in) with a big puff of black smoke when it does eventually start. Then today it would not start at all. It would crank over but not start! So I did what you said and repalaced the sensor now the engine as never run better. Thanks!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Friday, September 7th, 2018 AT 4:43 PM (Merged)
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
Glad you could get it fixed, that kind of problem can be tough. Please use 2CarPros anytime we are here to help.

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, September 7th, 2018 AT 4:43 PM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides