Charging system malfunction

Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
  • 1998 CHEVROLET CAVALIER
  • 225,000 MILES
When I start my car and turn on some of my acessories (lights, radio etc) the car will start to lose power. When I turn everything off it will keep running. But when I keep it running for a few minutes with all acessories off the entire dashboard stops working ( speedometer, rpm gauge, temp gauge etc including my running lights, signal lights) then when I turn my headlights on and off the dashboard fickers. But the strangest part is, is that I can still drive it, none of my lights work but it will keep running until I turn it off then it won't start back up again. Its very strange, I tried changing the alternator and battery but apparently that wasn't the problem. I hope you understand what I'm talking about.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, April 5th, 2012 AT 8:33 PM

14 Replies

Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Any electrical related modifications to stock wiring/accesories? When did this start happening?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 5th, 2012 AT 9:06 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
Just recently, I also forgot to mention that when I boost the car and leave the jumper cables on the car is fine everything works
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 5th, 2012 AT 9:10 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
How do you restart it?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 5th, 2012 AT 9:10 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
It will start a few times after the boost but then the battery is dead then I boost it again
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 5th, 2012 AT 9:13 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Test voltage at battery when car is running with things off and then on.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 7th, 2012 AT 4:29 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
Voltage at battery with things off was 5.2 volts, but when I turned my headlighjts on the car shut off.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 7th, 2012 AT 7:40 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
You mean 15.2? Car wont start with 5.2
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 7th, 2012 AT 8:00 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
I boosted it and measured the voltage while it was running without the jumper cables on and it was 5.2 volts
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 7th, 2012 AT 8:02 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
Then after the car shut off I measured it again and it was at 7.9 volts
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 7th, 2012 AT 8:03 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Dont make sense. Is it a new battery?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 9th, 2012 AT 5:50 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
Yup, brand new interstate
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 9th, 2012 AT 5:54 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Disconnect battery and take reading at posts.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 9th, 2012 AT 7:03 PM
Tiny
TJSK8BOARDZ
  • MEMBER
Its at 8 volts
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 12th, 2012 AT 3:21 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Get batt charged ad recheck voltage at posts with car running. Should be 14v+. If only 12+ then alternator is not putting charge to battery and it dies.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, April 14th, 2012 AT 7:11 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides