Cooling fan d/n work

Tiny
DAVE & SAM'S DAD
  • MEMBER
  • 1990 OLDSMOBILE 98
  • 127,000 MILES
Engine temp will climb slowly to 220 before I shut it down.
changed cts x2, & ecm
work if jump cts harness or obd1 plug
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, November 16th, 2011 AT 8:27 PM

9 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Are you sure the fan motors are good?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, November 16th, 2011 AT 8:31 PM
Tiny
DAVE & SAM'S DAD
  • MEMBER
Yes they run if I jump either the cts plug wires from ecm or the link under the steering column
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, November 16th, 2011 AT 8:36 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Just to add to this one sounds like the fans are working where does it read 220 degrees on the temp gauge on the dash?Also what size engine do you have?Also do you have a multimeter to do some testing?Do you have a scan tool that reads live data so we can see what coolant temp sensor is reading?What about a infared temp gun to read surface temp?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 17th, 2011 AT 7:08 PM
Tiny
DAVE & SAM'S DAD
  • MEMBER
The engine water temp is measured on the in-car digital guage and on an aftermarket radiator cap temp gauge made by Mr Gasket 2471S and they are very close. The motor is a 3800 series. I have "access" to scan tools to read from the 12 pin ALDL and a digital multimeter also. I stop the motor and manually start cooling the radiator with a jumper tool in the ALDL on pins A/B at 220 degrees to prevent damage to motor. I am also changing brands of CTS to a BWD z-series today, had previously used ones made by Factory Air.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, November 18th, 2011 AT 10:21 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
At 226 degrees the fans should be running on high. So what colors are the wires going to the coolant temp sensor your changing?Also where is it located?Can the scan tool you have read live engine data like coolant temp on the screen of the scan tool.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, November 18th, 2011 AT 6:00 PM
Tiny
DAVE & SAM'S DAD
  • MEMBER
Fixed ! After changing CTS on Saturday and a momentary distraction by a phone call I noted the temp gauge was reading 233 and concern for the motor was high. As I reached for the keys to once again shut down engine to prevent damage I hear the fans running and the motor has gone into cool down. Afterwards I allowed it to reach that temp again with fingers crossed hoping for same results and was not disappointed. Not exactly sure what fixed the problem, either the new CTS or the distraction or maybe the temp gauge switch has an incorrect resistance that caused the temp reading to be high on digital indicator, I just do not know. I may change gauge switch in the future or just not tempt fate and leave it all alone knowing that the CTS is now doing its job.
Thanks,
dave & sam's dad
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 21st, 2011 AT 5:33 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Sounds like it was the cts because it sounded like everything else was working good.I would also change the gauge sensor.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 21st, 2011 AT 5:54 AM
Tiny
DAVE & SAM'S DAD
  • MEMBER
Thanks for the info. Will get one and change it tomorrow
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 21st, 2011 AT 9:59 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Your welcome let me know how it goes.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 22nd, 2011 AT 1:21 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides