Mechanics

SATURN SL1 TRANSMISSION PROBLEM

2001 Saturn SL1 • 192,000 miles

Okay I have a trans issue. I replace it with another one and it seem to have the same issues as the one I took out it has a delay when you put into reverse for and 5 seconds and then when you are driving it it shift kinda hard out of third and really hard out of fourth into overdrive I also did notice a shutter noise when it goes into second. I get a pending code of p0732 I have add the lucus stop slip in it but if does not seem to do any thing for it. The trans I got from a junk yard and have contact them them told them they gave me a bad transmission they told me that the car it came out of was test driven before they sent it to me and it shifted fine for them. So I am at a lose on what is wrong. Please help
Avatar
Hssweetautomotive
November 20, 2012.



Okay when I said I get 110 into drive then I put it back to park and turn off the key and watched to gauge when it is in park the pressure is at 75 so when I shut the key off it jumps to 200 before the engine comes to a stop. So what are you asking me to do?

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 1, 2012.
Okay I went back checked the vin again it is this 8tz176942 not the 1 that I gave you the old trans is this 82z175312

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 1, 2012.
It will jump to 200 psi when turning the engine off in park because the line. Pressure actuator looses power like when. You pull the line pressure fuse. Also I was asking if under special tests/functions on your scan tool under transmission can you buzz the transmission actuators test them audibly if there working?Also what is that 8th digit on the transmission vin really need that?

Saturntech9
Dec 1, 2012.
Well I tried to find the eight digit but all I could fine is what I gave you also my scanner under transmission does not have a special test button so I was not able to do the test I looked under every thing to do the test and could not find the area to the test

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 1, 2012.
Iam really confused here the vin from the transmission you took out is from a 2002 single came engine. You said you have a twin cam engine that would explain the transmission issues from the transmission you removed wrong transmission. But you said when you asked your you had a 2001 SL1 that would be a single cam engine in there. Also the transmission you put in is from a 1996 car they told you it was from a 1997 twin cam engine.I dont have enough of the vin from the transmission you put in to tell you if its a single cam transmission or twin cam engine transmission. So right now we have to clear up right now what year car is this?Also what model?SL1 or SL2?What engine is in it a twin cam or dual cam engine?The twin cam engines the spark plugs face straight up the single cam engines the spark plugs face the front of the car at a angle.

Saturntech9
Dec 2, 2012.
Okay here is the vin of the car its self 1g8zk52751z291823 what is weird to me is that you were able to come up with the trans that I took out was from a single cam engine witch it could be because this is the third one I have put into this car. But the digit from both are the same amount of spaces so here is the numbers off the one that is in the car right now 8tz176942 the valve cover has two humps in it with the spark plugs in the middle. Witch tells me it is a dual cam motor

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 2, 2012.
Alright just realized the newer vin numbers they added extra digits in the vin so the transmission you pulled out is from a 2002 car but dont have enough of the vin to tell if it was a single or dual cam transmission. Also with the transmission you just put inwith the vin numbers you gave me I can only tell its from a 1996 car not a 1997 like the supplier of the transmission told you it was from. Also third transmission thats news to me.

Saturntech9
Dec 2, 2012.
Yea I my memory severs me correct the first one I believe it was doing the same thing then I put the one that was in there before this one she got a year out of the second one

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 2, 2012.
I am really not sure I will have to ask the customer and see if she remember but as far as you can tell what is wrong with this one?

Tiny
Hssweetautomotive
Dec 2, 2012.
With the code P0732 no second gear and long delay in reverse with the pressure going right up too over 200 psi when putting it into. Reverse. You could have a leaking 2nd gear piston leaking?

Saturntech9
Dec 2, 2012.
Page 3 of 7