Mechanics

CRANKS BUT DOESN'T START

1991 Dodge Shadow

Hey I have a 91 dodge shadow 4cyl I bought a couple months ago. The other day I was out and when I went to leave my shadow wouldn't start. It had run fine before I parked it. It would just crank but not fire tried spraying something flammable in the throttle body to see if it might help but no change. Can't even smell fuel in the throttle body. It didn't even seem like it was trying to fire. After a while I found a disconnected vacuum hose reconnected it and the car started like nothing was wrong ran for ten min and stalled. Tried to find something wrong on the side of the road finally noticed the fuel pump fuse should be a 20A according to the owners manual but there is a 15A in it's spot had a spare 20A put it in. Started up like nothin was wrong drove home(half hour) let idle for 15min no issues shut it off for a half hour. Tried to start it but it wouldn't fire still can't smell any fuel in the throttle body. Cracked open the fuel supply to the throttle body and there was fuel. Got a used injector from the wreckers ( just has a single injector in the throttle body) installed used injector car fired up and I can here it injecting while the air filter housing is off. Ran it for a half hour it ran quite well so I take it for a drive ran good for ten min then suddenly stalled. Had to pull it home. Can smell fuel now checked for spark have no spark at spark plugs checked for spark at coil none there either. Changed coil, plug wires, and plugs. Still will not start no longer a smell of fuel cracked fuel line there isn't fuel either changed fuel pump as the day it first had a issue I got a full tank of gas still won't start. Looked in a Haynes repair manual but the wiring diagrams are not very helpful it shows in a overveiw that the coil and fuel pump are wired together but not in any of the wiring diagrams can't even find the coil or the fuel pump in the wiring diagrams
Avatar
Cflfan_2004
April 22, 2012.



Have you checked for trouble codes? This has an OBD1 system. Check for codes and let me know what you find.

Sorry I forgot to mention I tried to pull flash codes and there are no codes that came up

Tiny
Cflfan_2004
Apr 22, 2012.
No, codes? Not even a 55?

It flashes 55 but from what I read that's just the ECM saying there are no codes unless my information was wrong

Tiny
Cflfan_2004
Apr 22, 2012.
That is correct. When you said nothing, I thought there may be a problem with the computer. Are you still getting both fuel and spark to the engine?

No I don't get either at the moment

Tiny
Cflfan_2004
Apr 22, 2012.
Check for battery voltage at the coil positive terminal-do you have it?

Rasmataz
Apr 22, 2012.
No there is no voltage there

Tiny
Cflfan_2004
Apr 24, 2012.
Do this get a jumper wire and connect one end to the battery positive and the other at the coil positive-tell me what happened

Rasmataz
Apr 24, 2012.
While cranking?

Tiny
Cflfan_2004
Apr 24, 2012.
Page 1 of 2