Cooling fan

Tiny
TDCOLLIES
  • MEMBER
  • 1986 PONTIAC FIREBIRD
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 86,000 MILES
The fan will not run unless air conditioner is on. I have changed out the Fan relay switch with no results. I have changed out the fan switch / heat sensor at the thermostat and a new thermostat, still fan will not come on when heat gets above 180 degree. What else am I missing?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, January 14th, 2008 AT 11:58 AM

6 Replies

Tiny
MERLIN2021
  • EXPERT
Have you tried a test light to check for voltage in the wires? These fans are controlled by the fan switch in the radiator, and an overide for the a/c...238 degrees to turn fan on...The teset is to unplug the connector, use 14 gauge wire to the battery, and fan should run. If not defect list could include , car battery, coolant relay, coolant temp switch, or a/c relay....check all! Relay locations vary by engine size and carb or fuel injected...


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/62217_86Cooling_Fan_1.jpg


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/62217_86Cooling_FanRelay1_1.jpg



http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/62217_86Cooling_FanRelay_1.jpg



http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/62217_86Cooling_FanRelayCarb_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Monday, January 14th, 2008 AT 2:39 PM
Tiny
BRUCE WILDMAN
  • MEMBER
This was great information, and the visual as well, thanks working on a 1984 trans am my son just purchased
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 28th, 2019 AT 9:05 PM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Please let us know if you need anything else to get the problem fixed.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, March 29th, 2019 AT 11:41 AM
Tiny
BRUCE WILDMAN
  • MEMBER
Sure there is more mysteries to solve. Ha ha. Thanks again.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, April 2nd, 2019 AT 8:40 PM
Tiny
DCHARLES
  • MEMBER
  • 1989 PONTIAC FIREBIRD
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 42,000 MILES
Hello,
I have a Trans Am GTA 5.7 engine. When I turn the key to the on position the Aux. Cooling fan runs, the reg. Cooling fan does not. I have replaced the coolant temp. Sensor in the front of the block and have tested the relays which seem to be ok. It acts like the cold start fuel circuit is not working properly. After it warms up the engine runs fine but the aux. Cooling fan still runs with out the A/C turned on. I have just replace the all 8 of the fuel injectors. Can you point me in the right direction, PLEASE!
Thank you have a nice day
Denis
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 3rd, 2019 AT 10:15 AM (Merged)
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Has the check engine light come on? Have you checked the temp sensor? How does it run when cold?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 3rd, 2019 AT 10:15 AM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides