Possible Choke Problem.

Tiny
SGGILMO
  • MEMBER
  • MERCURY COUGAR
I have a 1986 Mercury Cougar with the 3.8L CFI motor and the thing will not Idel before being warmed up even when it's 90 degrees out. When I got the car I was told it had a choke problem. I was just Woundering if that is what it is and if so what would need to be done to fix it. Thanks.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, November 24th, 2007 AT 8:34 AM

6 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Its a fuel injection system it has no choke-find the coolant temperature sensor and test it
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 25th, 2007 AT 5:42 PM
Tiny
SGGILMO
  • MEMBER
Well that's good to know. How would I go about testing that. Also What will I be looking for when I yest it. I'm prety new to car mechanics but I like to do as much as possible myself. Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 25th, 2007 AT 6:14 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Do you have a book for this vehicle?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 25th, 2007 AT 6:55 PM
Tiny
SGGILMO
  • MEMBER
Yes and no. The Heynes manual came with the car but it is very old and is missing many pages. I should problay get a new one. Also I have a pc program that I bought a long time ago for my grand am when it was leaking. It covers anything from 1983 to now and I decided to see what it would say just by my symptems and it told me to check the "cold start valve" or someting like that. Does that exist and if so would that have anything to do with my problem sence it does not idle only when it's cold?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 26th, 2007 AT 8:11 AM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
The CSV only works for a few secs that's it, you can check it's resistance.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 26th, 2007 AT 9:06 AM
Tiny
SGGILMO
  • MEMBER
Well I just repaced that sensor and it fixed my problem. Thanks bud.

I got one more problem to fix though. When the car idles it has a slight stumble every 8 to 15 seconds. Any idea what it could be? I was thinking a bad plug.

Thanks again.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 29th, 2007 AT 7:50 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides