2001 Ford Focus intermittent miss?

Tiny
STEVIS
  • MEMBER
  • 2001 FORD FOCUS
  • 4 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 127,513 MILES
This car runs great but sometimes when you start it up and some times when your at an idle it will start to run bad. It feels like a miss and only last for a few seconds. It set a code for a random miss fire on #4. When I don't know. I cleared the code and it has not reset it. I found cracks in the coil and thought I found the problem but a new coil did not work. Plugs and wires look OK. Is there something tiypical to look for on a 01 Ford Focas with this kind of problem?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, November 21st, 2009 AT 2:24 PM

7 Replies

Tiny
MATHIASO
  • MEMBER
Hello
Do you still get random misfire or only misfire at # 4?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 21st, 2009 AT 3:07 PM
Tiny
STEVIS
  • MEMBER
The reader showed when I first hooked it up a ramden missfire #4. I cleared the code. It has not reset any codes but I still get what feels like a miss fire but it does not last long enough to set a code or to try to find what cyl. Is missfiring.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 21st, 2009 AT 3:29 PM
Tiny
MATHIASO
  • MEMBER
Sometime, spark plug cables can hide problem in the boot,
I mean half broken wire in the boot when pulling it off from the spark plug.
We have to make really sure that the cables are very good by changing all of them.
Also if the coil was crack and changed, it has put some stress on the # 4 spark plug wire even if it look ok.
Changing that wire or all of them could solv the problem.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 21st, 2009 AT 4:15 PM
Tiny
STEVIS
  • MEMBER
Yes I thought about the plugs and wires they look ok but I will check the ressistance in the wires to see if it shows anything thanks Stevis.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 21st, 2009 AT 4:54 PM
Tiny
MATHIASO
  • MEMBER
Hi Stevis
how far you got with the repair?
Did not hear from you.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, December 8th, 2009 AT 9:26 AM
Tiny
STEVIS
  • MEMBER
Thank's for following up I put and old plug wire on #4 cyl and did not get It to missfire. The wires on it were farley new. So when I talked with the owner he decited to go back to the parts house to exchange the wires, I have not herd back form him. But I will follow up with him. Thanks,
Stevis.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, December 8th, 2009 AT 11:24 PM
Tiny
STEVIS
  • MEMBER
To follow up with what was wrong with this car. I talked with the owner of the car he was able to take the car to a shop where they were able to incert a camera in to the cly's. And found that #4 had a lose intake valve guide. It would some times not alow the valve to close and ended up replacing the Head.
Thank's for the info you were able to provied. They said it was a common problem with tihis car. FYI incase you come apon this again.
Stevis.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, December 30th, 2009 AT 6:37 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides