ESP message?

Tiny
BHAMDOC1973
  • MEMBER
  • 2008 MERCEDES BENZ E500
  • V6
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 146,000 MILES
I installed the air suspension bypass unit cause the air struts were all replaced with regular struts and there was a message about the suspicion malfunction. It worked. But I still have an ESP message and the codes are in there. The car starts every time, but it struggles first then starts. Is it possible that can be a cause? Once I start it I delete the messages and they go away, then 10 seconds later they pop right back.
Tuesday, October 4th, 2022 AT 4:15 PM

9 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • MECHANIC
  • 108,414 POSTS
Hi,

For some reason, I'm not showing an E500. The only thing I have listed is an E550.

As far as the codes are indicating, there is no signal from the ADS module which makes sense because the air ride was removed. I can't look up either of the codes because of the model difference. I'm not sure if you are located in the US or not. If you aren't, let me know if there is a model in the US that is similar. Also, recheck the bypass module to make sure it is functional and properly connected.

Take care,

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 4th, 2022 AT 7:57 PM
Tiny
BHAMDOC1973
  • MEMBER
  • 1,325 POSTS
It is an e550 but you don't have that option in your menu. I am in the US. And sure the bypass is working because the suspension malfunction message is gone.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 5th, 2022 AT 5:28 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • MECHANIC
  • 108,414 POSTS
Hi,

Have you tried to reset the steering angle sensor? If not, start the vehicle and turn the steering all the way to the right and then all the way to the left. Center the wheel and clear the code to see if it stays off.

Let me know.

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 5th, 2022 AT 5:12 PM
Tiny
BHAMDOC1973
  • MEMBER
  • 1,325 POSTS
Oh, yes, did that many times. I even tried with the xentry das laptop but it says sas is defective not sure if the diagnosis as easy as that. But the horn, and all buttons on the steering work, I just don't want to replace it and find out its not it.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 5th, 2022 AT 5:14 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • MECHANIC
  • 108,414 POSTS
I totally understand. Also, I wish it was that simple. LOL However, I have a feeling this time, it may be.

As far as the SAS, the code you have indicates there is no CAN signal from the steering angle sensor sent via control unit N80 received. In most cases, the steering wheel control module is the issue.

I attached the information below from the manual. Take a look at it and let me know your thoughts. Based on what I'm reading, the module is the only possibility.

Take care,

Joe

See pics below.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 5th, 2022 AT 7:00 PM
Tiny
BHAMDOC1973
  • MEMBER
  • 1,325 POSTS
So, there is a module and the SAS? Where is this module located and does it need coding if replacing it with a used one?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 5th, 2022 AT 7:10 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • MECHANIC
  • 108,414 POSTS
Hi,

Only the N80 steering column module. The SAS communicates via this module. See pic below for the location.

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, October 6th, 2022 AT 7:08 PM
Tiny
BHAMDOC1973
  • MEMBER
  • 1,325 POSTS
And this would need to be coded?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, October 6th, 2022 AT 7:31 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • MECHANIC
  • 108,414 POSTS
Hi,

To the best of my knowledge, it shouldn't.

Let me know.

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, October 6th, 2022 AT 9:04 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links