CO measured 0 and high NO = Failed smog

Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
  • 2001 LEXUS IS 300
  • 215,000 MILES
The first time I brought my car in for smog check it fail functional test because CEL was on for O2 sensors (I did not know this because the check engine light bulb was burned out), I replaced the oxygen sensors, CEL light bulb and cleaned the MAF with MAF cleaner bought from auto parts store. The car ran great and accelerate very well, 500 miles later I took it in for a retest and it Fail the Emissions Test (which passed before the o2 sensors replacement). I checked all the hoses and I didn't missed anything. I only take a part the MAF sensor and the intake hose to get access to the o2 sensors, replaced it after o2 sensors repair. Not sure how to diagnose this one since it was passed before and no CEL at the moment. Any suggestion would be appreciated.

Thanks
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 4:32 PM

11 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So. It failed. For. High nox reading?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 4:35 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
You need to get the emissions tested with a 5 gas analyser, this will probably be a tune related problem, it may be lean due to a vacuum leak or rick due to a faulty spark plug or injector, start here.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 4:36 PM
Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
Hi saturntech9,

Yes, it failed for high nox reading.

Mhpautos,

I'll concentrate on finding vacuum leak first because there was no issue with emission during the first smog test, it happened after I replaced the o2 sensors, so it could be due to me causing a leak taken the intake hose and MAF sensor out to make room to get to the o2 sensors.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 9:44 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
If you have high nox Howe is the egr valve working?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 9:48 PM
Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
Hi saturntech9,

This car has VVT-I in place of EGR so there is no EGR.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 4th, 2013 AT 9:57 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
What are your NOx readings measured on your car and what is maxuim allowable NOx readings for your Car.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 7th, 2013 AT 9:21 AM
Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
Smog retest after o2 sensors replaced (passed visual & Functional Check)
NOx reading,
Max Meas
15 MPH 419 1122
25 MPH 706 1328

CO reading
Max Meas
15 MPH .48 0.00
25 MPH .46 0.00

First Smog test (failed functional check for o2 sensors)
NOx reading,
Max Meas
15 MPH 419 10
25 MPH 706 74

CO reading
Max Meas
15 MPH .48 0.47
25 MPH .46 0.43
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 7th, 2013 AT 8:28 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So before the o2 sensors were replaced the NOx readings were only 10 at 15mph and 74 at 25mph?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 7th, 2013 AT 11:28 PM
Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
That's correct.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 8th, 2013 AT 8:32 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
That really doesn't make a whole lot of sense. Were the o2 sensors bad is that why they were replaced?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 8th, 2013 AT 9:56 AM
Tiny
ANTNIDA
  • MEMBER
Yes, they were bad. ECL throw code, P0171, P0174, P0130, P0133, P0150, P0153.

After replacing the 2 oxygen sensor only P0171 and P0174 was left, after the MAF sensor was cleaned with MAF cleaner those 2 codes was gone and haven't comeback, now the car ran so smooth, no more sluggish acceleration issue.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 8th, 2013 AT 11:33 AM

Please login or register to post a reply.

Related Smog Fail Content

Fail Your Smog Test? Fix it Fast
VIDEO

Recommended Guides