1988 Chevy Camaro 88 Camaro VB STUMBLES

Tiny
88_IROCZ
  • MEMBER
  • 1988 CHEVROLET CAMARO
Engine Mechanical problem
1988 Chevy Camaro V8 Two Wheel Drive Manual

I have 1988 iroc-z camaro. It has a throttle body injected (tbi) motor and I know the original motor was tuned port injection (tpi). The engine idles fine but when I press on the accelerator at around 3500 rpm my engine makes a (sputtering) sound continiously and constantly falls on its face.I cant go past 20mph. Whats my problem?

ecu?
prom?
fuel pressure?

please help!
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, April 29th, 2009 AT 10:38 PM

5 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Dirty fuel injectors (cleaning the injectors often fixes this).
Bad MAP (manifold absolute pressure) sensor
Bad TPS (throttle position) sensor
Bad or dirty MAF (mass airflow) sensor
Low fuel pressure (leaky fuel pressure regulator or weak fuel pump)
Vacuum leaks (intake manifold, vacuum hoses, throttle body, EGR valve)
Bad gasoline (fuel contaminated with water or too much alcohol)

Sometimes, what feels like a hesitation is actually ignition misfire rather than lean misfire. The causes of ignition misfire may include:

Dirty or worn spark plugs
Bad plug wires
Weak ignition coil
Wet plug wires
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 29th, 2009 AT 10:49 PM
Tiny
88_IROCZ
  • MEMBER
I do believe the gas currently in the vehicle is old, how would I remove it? And would I have to clean the gas tank?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 29th, 2009 AT 11:02 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Get a siphoning device and drain it all out and put fresh fuel and see what happens. Also check fuel pressure and fuel filter
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 29th, 2009 AT 11:23 PM
Tiny
88_IROCZ
  • MEMBER
Okay ill keep you posted im doing all those repairs on friday here in america.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, May 1st, 2009 AT 4:14 AM
Tiny
CAMAROBOY8899
  • MEMBER
I to have an 88 iroc it did come with the tbi and some also came with the 305 instead of the 350 I had the same problem as you and I found that it was a valve problem I changed the prom iacv tps everything I could think of. I finaly did a compression check and found no compression on number 5 iknow its not somthing you wanna hear but thats what I ran in to. I also work at an auto parts store and in the last 2 weeks I have had 4 other guys with the all late 80s camaros doing the same thing yours and mine are doing
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, May 14th, 2009 AT 3:14 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides