Having trouble getting EVAP monitor to come up.

Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
  • 2001 SATURN SC2
  • 154,000 MILES
Had a evap code. After clearing code monitors are coming back up slowly. C, E and EV were all not up after 300 miles of driving. Many cold starts with various trip lengths. Then C and E finally came back up now EV is still not up. No trouble codes are present.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, January 8th, 2012 AT 3:02 PM

10 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So is the evap the only one that hs set yet?On a cold start have you let the car idle for 2-3 mins without putting it into gear or touching the gas?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, January 8th, 2012 AT 5:02 PM
Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
Yes the car is driven by my wife and is warmed up almost daily before driving. The EV monitor finally came up after 450 miles. Now there is a p0440 code.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 1:27 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Have you looked at the gas for the seal being cracked?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 5:16 PM
Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
Yes first thing I did was replace gas cap.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 10th, 2012 AT 1:31 PM
Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
Someone suggested I check the EGR valve because it took so long for the egr monitor to come up. Could that cause p0440 code?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 10th, 2012 AT 1:33 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
You mean it took so long for the egr monitor to set?I have never seen a egr issue cause a evap code to set on that car. There two different systems have you had a smoke test or nitrogen leak test done yet on the car?Also checked and seen what the fuel pressure sensor is reading on a scan tool with the gas cap off?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 10th, 2012 AT 1:57 PM
Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
It took 450 miles for the E light to stop blinking on the scan tool. Haven"t had test done yet I guess that will come after a good visual of the system. Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 10th, 2012 AT 2:18 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Yes check all the hoses etc.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 11th, 2012 AT 7:21 AM
Tiny
DYERDOGS
  • MEMBER
Everything looked to be in order. Unplugged and inspected electrical connections, visually inspected hoses. Cleared code waiting for monitors. If it doesn't operate correctly it's of to a professional.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, January 13th, 2012 AT 5:00 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
I posted the trouble tree for code P0440.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, January 13th, 2012 AT 5:57 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides