My 2001 Dodge Dakota seems to be missing in a.

Tiny
REVEREND1735
  • 2001 DODGE DAKOTA
  • 160,000 MILES

My 2001 dodge dakota seems to be missing in a way and it seems to have a hard time starting every now and again. It's also using antifreeze. Can these ba linked? Or could it be due to a camshaft sensor being bad?

Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, October 17th, 2012 AT 5:36 PM

3 Replies

Tiny
JDL
  • EXPERT
  • 16,308 POSTS

Any applicable trouble codes? How long since a tune-up? Use a gage and check fuel pressure. With hard starting, have helper crank it, while you visually check for spark at the plugs. If spark everywhere, check injector pulse.

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 17th, 2012 AT 5:44 PM
Tiny
REVEREND1735
  • MEMBER

It is actually showing 3 codes.
1: camshaft position sensor A circuit.
2: power steering pressure sensor switch circuit
3: small emissions leak at the evap.
It's been probably 4 to 5 years since my last tune up The fuel pressure seems good; I don't have a gauge to check it with but I checked it at the valve at the engine, and there's plenty of pressure. All fluids have been changed. It's just the hard starting and it's using engine coolant, but I really haven't noticed any leaks at or around the radiator.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 17th, 2012 AT 7:39 PM
Tiny
JDL
  • EXPERT
  • 16,308 POSTS

The computer has to see the cam and crank sensor signal or it won't start. An intermittent issue can be hard to track down.

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, October 18th, 2012 AT 2:56 PM

Please login or register to post a reply.

Related Camshaft Camshaft Position Sensor CMP Questions

Help us by donating