2000 Saturn SL2 stalling when placed in gear

Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
  • 2000 SATURN SL2
  • 1.9L
  • 4 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 140,000 MILES
I recently put a new engine in my gfs Saturn finished up started her right up no problems idle good and smooth try to put in gear and stalls out idmeditly. I tryed reving in natural and poping in gear still dies, but while testing discovered it will stall out if I rev to hard in neutral. Watching rpms it seems that when the rpms are going down they go below idle and back up unless reved hard and stalls out. The car does not jerk forward just stalla out
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, August 21st, 2014 AT 12:12 PM

9 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So you put a used or reman/rebuilt engine in?Any codes in the computer?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, August 21st, 2014 AT 12:38 PM
Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
It is used sorry and no codes as I can tell bc the battery is not very good thats my next move when I run to store (pain to troubleshoot w a dead battery)
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 21st, 2014 AT 12:41 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
A bad or weak battery could be the issue lets start by correcting that also did you replace the coolant temp sensor and inspect the inside of the connector to it?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 21st, 2014 AT 12:47 PM
Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
Ok will do iv seen a battery cause some outrageous problems before. I have not replaced sensor all I have done is check for vacuum leaks so far was tryn to avoid uneeded replacement parts due to strict budget.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 21st, 2014 AT 12:51 PM
Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
Replaced the battery changed gas also temp sensor. Connector looked good as well codes are appearing I suppose I have to purchase a tool since local auto stores 30 miles away unless theres a trick old car could turn key on and off 3 times. If I rev and try to put in gear it will lung very slightly forward. Idles about 1100 to 1200 rpms
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Friday, August 22nd, 2014 AT 4:54 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
No you will need a code reader obd2 you cant flash the codes out get one that can display some live data.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Friday, August 22nd, 2014 AT 11:21 PM
Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
Sorry on long reply had to order the reader did get one with live data also codes are p0340 and p0742
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Wednesday, August 27th, 2014 AT 6:21 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
The p0340 is cam signal location error most likely plugs and wires you didn't plug platinum plugs in the engine did you?The p0742 is tcc stuck on have you checked all the fuses in the underhood fuse box?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Wednesday, August 27th, 2014 AT 10:19 PM
Tiny
DONNIET2012
  • MEMBER
No I actually used plugs from old car since I knew they worked also all fuses are good aswell
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 28th, 2014 AT 11:44 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides