THROTTLE BODY CONNECTION

1999 Jaguar XJ8

Tiny

isjeh061654

March, 9, 2011 AT 8:34 PM

1999 xj8 throttle body pps/1/2 the wiring color connection from top to btm I have a manual but it has like -1 uw -2 bg help the connection broke and I don't know the order same on tps1/2. Help

FOUND 27 RELATED QUESTIONS

12 Answers

Tiny

mhpautos

March, 10, 2011 AT 11:55 AM

Check the pic is this any help?

Tiny

isjeh061654

March, 10, 2011 AT 9:06 PM

What are the numbers for. I put the wire on the way the colors are but when I push pedal very little power stabilty trac falsafe lights on help.

Tiny

mhpautos

March, 10, 2011 AT 9:33 PM

The numbers are the pin connect reference numbers, now please tell me that you have not tried to open the throttle by hand. As this can seriously damage the throttle motor drive, if pins have come out of the plugs, they may be damaged as well, it is not just a matter of plugging them back in, the connections must be perfect as any high resistance will cause problems, what codes are you getting, and how did the problem start in the first place, did you damage the loom trying to unplug it?

Tiny

isjeh061654

March, 10, 2011 AT 11:14 PM

I replaced the throttle body gasket and the air filter and throttle air mask looks like turkey neck. I then tried to start it started and stopped so I thought one connection was connect right so when I took it back a loose the pps1/2 broke and I could not connect it any more so I slice another wire into eacd of the 4 pin keeping the colors as they where. P1000 0223 and stability tracs, and falsafe I cannot go over 25 mph

Tiny

mhpautos

March, 11, 2011 AT 6:54 AM

The throttle position sensor is the cause of your problem I feel, the P0223 is a bad input signal from the TPI, the P1000 is not showing up in my data base, I would consider a replacement TPI.

Tiny

isjeh061654

March, 11, 2011 AT 1:50 PM

0k when I hooked up as my manual p uw r bg there is no code but p1000 but when I start car the rpm goes high I have to cut car off. Thanks and help.

Tiny

mhpautos

March, 11, 2011 AT 2:01 PM

High idle can be a tpi, throttle body, idle air control motor vacuum leaks, this will have to be check first hand by a qualified tech.

Tiny

isjeh061654

March, 11, 2011 AT 8:37 PM

Thanks it only high when I hook the pps/1/2 with the wiring as in the way as the manual when hooking ur diagram it idles normal but has no power only 20 mph

Tiny

mhpautos

March, 11, 2011 AT 10:38 PM

I am thinking that the PPS will be damaged or sending a bad(high resistance) signal due to the wiring fault.

Tiny

isjeh061654

March, 12, 2011 AT 12:17 AM

What you think is to replace pps or throttle body. Thanks

Please login or register to post a reply.

Easily Clean Your Throttle Bore Like a Pro
Code Read Retrieval/Clear Mercedes-Benz C230
Air Filter Replacement
Oil Change and Filter Replacement BMW 525i
Fuel Filter Mount Replacement Chevrolet