1996 Dodge Ram Van Alternator

Tiny
KMKAP81
  • MEMBER
  • 1996 DODGE VAN
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 164,000 MILES
1996 dodge ram van alternator/generator. Had alternator tested. Okay. Truck will not start without jump. Runs rough, then dies if lights, fan motor or other electricle is used. Dash light says generator. Truck has been sitting for about a month.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, January 10th, 2011 AT 11:17 PM

10 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Do you have a multimeter to do some testing?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 10th, 2011 AT 11:25 PM
Tiny
KMKAP81
  • MEMBER
Yes, I do. Were do I start.
Thanks.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 11th, 2011 AT 3:47 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
I need to know which engine you have so I can get the correct wire diagram.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 11th, 2011 AT 6:50 PM
Tiny
BMWTECHWAQAS
  • MEMBER
Def check your battery 1st, if battery hasnt been replaced or battery is more then 4 years old I would def make sure battery in good health. With engine running check the voltage on your battery see if your alternator is putting out between 13.8 to 14 volts.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 11th, 2011 AT 7:04 PM
Tiny
KMKAP81
  • MEMBER
Engine is a 318.
Battery checked out okay.
Started motor today and the gen light no longer lit? What's up with that? Will try again in the morning.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 12th, 2011 AT 8:42 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
What is your charging voltage at idle at the battery post's?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 12th, 2011 AT 8:52 PM
Tiny
KMKAP81
  • MEMBER
Battery checked out at 12.2 v if I read it right.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 13th, 2011 AT 8:04 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So with it idling and checking the voltage at the battery it's 12.2 volt's?If so that's too low is the battery light on now?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, January 14th, 2011 AT 3:13 AM
Tiny
KMKAP81
  • MEMBER
No battery light on. It registers just in the 'good' range as apposed to the 'replace' range.
Started it again this a.M. And the gen light is not on. Maybe there was a loose connection (I did tighten the battery terminals). Will also put a charge on the battery (it has been coooold).
Thanks for all the help. Will call on you again if need be.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, January 14th, 2011 AT 5:53 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Alright keep me posted could have just been a loose connection.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, January 15th, 2011 AT 7:22 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides