HIGH IDLE WHEN IN PARK AND THEN CUTS OFF IN GEAR

  • Tiny
  • Dj5129
  • 1988 CHEVROLET TRUCK
  • 200,000 MILES

I have 1988 Chevy C3500 with 200,000 on it. Replaced motoer several years ago. It has always idled a little high. Never really tried to fix it, but now it has started cutting off when in gear. If you put it in gear and just and hold the brake it will start off with a slight high idlebut then starts idleling down. About the time you think its idleling right, it cuts off. I have already replaced the IAC, temp sensor in the intake, distributor and rotary button. Tested the TPS and MAP sensors. Too TBI carb off and cleanded and replaced all gaskets and fuel regulator. Checked the timing. Found no vacuum leaks. It does set any codes.

Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, August 21st, 2012 AT 1:11 AM

3 Replies

  • Tiny
  • Mhpautos
  • EXPERT
  • 30,743 POSTS

Check PCV, isolate brake booster vacuum and see if idle alters, does it surge at all? I would also try and get an exhaust gas analyser reading, this will check mixtures ans if to lean or rich at idle this can be a problem as well.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, August 21st, 2012 AT 1:24 AM
  • Tiny
  • Dj5129
  • MEMBER

Have allready done the pvc and break booster vacuum. No suge at all runs perfect in park just idles a little high. As far as gas analyser I will check to see if any where does that around here. THANKS

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, August 21st, 2012 AT 1:31 AM
  • Tiny
  • Mhpautos
  • EXPERT
  • 30,743 POSTS

Let us know what the readings are when you get then done.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, August 21st, 2012 AT 1:41 AM

Please login or register to post a reply.

Other Engine Stall Questions