Mechanics

BOTH AUXILLIARY AND CONDENSER FAN NOT RUNNING.

2001 Audi A6

Air Conditioning problem
2001 Audi A6 6 cyl Front Wheel Drive Automatic 144000 miles

Air Conditioning problem
2001 Audi A6 6 cyl Front Wheel Drive Automatic 144000 miles

Have an 2001 Audi A6 (standard) that both the Auxilliary and Condensor fans just stopped working. This happened 4 days after the auxiliary fan was replaced. I have since then replaced the ECT sensor (by the air intake valve) and the Fan Switch (blue sensor all the way at the bottom by the radiator). Checked the standard fuses by the side of the driver’s door and coolant fan fuse (two orange/clear ones) under the steering wheel, which all are functional.

It gets extremely hot and humid here. My concerns above is now causing the A/C to just blow out hot air. I can’t even drive more than 15 miles without getting really soaked even with all the windows down. Have I missed anything out e.G. Fuses, switches or sensors? Please help.

NB//There are also solid colored fuses (they may be relays) under the steering wheel, how can I tell if any of them are bad by just looking at them? If any of pertain to making the fans run again.
Avatar
Transporter2
May 24, 2010.




Hi Transporter2, Welcome to 2carpros and TY for the donation

You need to get the coolant fan control module checked out-see below


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_c1_31.jpg




http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_c2_29.jpg




http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_c3_11.jpg

AD

Rasmataz
May 25, 2010.
Thank you for your quick response Rasmataz, located the module right udner the left frame rail (driver's side). Will keep you posted once checked.

Tiny
Transporter2
May 27, 2010.
Hi Rasmataz,
I replaced the control module to no avail. Supplied the two fans with a separate 12v and they function. Checked all the fuses that I know of (under the driver’s steering wheel (attached is what I saw) and by the driver's side door) and they are all good to go. Is there anything else that Iam missing? Maybe on the control module, it's not as easy as taking out the old one, attaching the connectors to the new one (which I did) and all should run well. Thank you for your help.
Brgds,
Vex.


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/530914_fuse_2.jpg


Tiny
Transporter2
Jun 10, 2010.
Inspect and test the after run thermal switch this switch has to close to ground the fan motors.

Rasmataz
Jun 10, 2010.
Thank you for all your help on this Rasmataz. Quick question, where would this Afrer Run Coolant Thermo switch be located? Already changed the Coolant temp sensor and the the other sensor that is close to the secondary air pump (all the way bottom right on the passengers side. Might have done it wrong or it may be a different switch I was dealing with. Not sure if its the same thing. Just wanted to find the actual location before I take it in to be electronically tested.

Tiny
Transporter2
Jun 11, 2010.
Is this a 2.7 or 2.8 liter engine its gonna get complicated here-there's is 2 of the thermal switch

BTW where did you find the coolant fan control module is it here -see pic


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_cfcm_1.jpg


Rasmataz
Jun 11, 2010.
Its a 2.8 and from the picture, confirmed that I found it on that exact point i.E. Right under the rail frame on the driver's side, right infront of the oil filter.
Brgds,
Transporter2

Tiny
Transporter2
Jun 11, 2010.
Sir-I don't think I can give the locations of these thermal switches it won't give me thru Mit1 and Alldata but if you follow the correct colors at the coolant fan control module it will take you there-see pic if it comes blurry give me your email addy


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_cfcm_2.jpg


Rasmataz
Jun 11, 2010.
Thank you so much Rasmataz for your help on this. I shall follow the connectors. My email is vokoth@hotmail. Com if you u can resend it, I'd appreciate it.

Tiny
Transporter2
Jun 11, 2010.

AD