Mechanics

DODGE DAKOTA RPM PROBLEM

2000 Dodge Dakota • 46,000 miles

I started the truck up this afternoon & it started right up, but when I take my foot off the pedal it dies. If I maintain the idle speed it continues to run properly, but take the foot off the pedal & it dies. In other words, it will not maintain the idle speed. It has good gas & now I just tried it 3 times and it ran o.K, except the idle speed was only 600 rpm. The label on the hood say's the idle speed is preset at the factory & Haynes Repair Manual fails to show me how to set the idle speed. Thanks for any help you can give.
Avatar
Carlseitz
February 2, 2013.



Does it run normal driving down the road?Have you checked for codes yet?Also the computer sets the idleyyou don't adjust it.

Saturntech9
Feb 2, 2013.
Yes it ran fine, but still 600 rpm ideling. I atill don't understand why it's running now, because I tried for an hour & a half trying to start it this afternoon. I was always going to get a code checker, but I haven't yet. So I guess I have a bad computer or at least erratic?

Tiny
Carlseitz
Feb 2, 2013.
I don't think you have a bad computer take it to a auto parts store and have it scanned for codes. Let me know the exact code numbers not code descriptions? You could try tapping on the idle air control valve at idle see if the idle increases?Also you could try cleaning the idle air control valve?

Saturntech9
Feb 2, 2013.
O.K. When ever I have a chance, as I will need someone to follow me. I'm recovering from a year's ago major stroke.

Tiny
Carlseitz
Feb 2, 2013.
Just go out and drive it. If the battery was disconnected or run dead recently, the Engine Computer has to relearn "minimum throttle" before it will know when it has to be in control of idle speed. Until then you also won't get the nice idle flare-up to 1500 rpm when you start it.

To meet the conditions for the relearn to take place, drive at highway speed with the engine warmed up, then coast for at least seven seconds without touching the pedals.

(Hi saturntech9. Happy Saturday to you).

Caradiodoc
Feb 2, 2013.
Thanks for the assist just fund out it sat fr a while happpy sat to you too my friend.

Saturntech9
Feb 2, 2013.
I too had a dead battery, by leaving the parking lights on. I had'nt driven it after chargeing it & my computer has to relearn the idle speed also. So, I'm sure that this was the problem all along. Thanks for your help & all the info I was never aware of.

Tiny
Carlseitz
Feb 2, 2013.
Your welcome keep me posted?

Saturntech9
Feb 3, 2013.
O.K. &Amp; I will try it tomorrow before or after the Super Bowl.

Tiny
Carlseitz
Feb 3, 2013.
Tried it yesterday and everything is fine now! So thank you again for solving my problem. It has been a pleasure working with you. Bye!

Tiny
Carlseitz
Feb 4, 2013.
Page 1 of 2