Temperature is running hot but cold air blowing thew the heater

Tiny
JOE JEFFERS
  • MEMBER
  • 2002 TOYOTA CAMRY
  • 200,000 MILES
I've replaced the thermostat and water pump car ran great for four days. Then the car went to red and had cold air blowing through the vents. Eventually things went back to normal. At a stop sign the car seemed to get hot again.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, December 24th, 2011 AT 8:03 PM

8 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Have you checked the heater core for a restriction?ALso does your cooling fan work when its running hot?Are both the upper and lower radiator hose getting too hot to touch?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, December 24th, 2011 AT 8:13 PM
Tiny
JOE JEFFERS
  • MEMBER
Both fans work. Not sure about the hoses. I just replaced the ECT sensor. Hopefully this will take care of the problem. Why would it run perfect for four days driving it 40 miles plus a day than all of a sudden it goes straight to the red line with cold air blowing through the heater? Sounded like a sensor to me? I'll see what happens. This car has 2 hundred thousand plus miles on it.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, December 24th, 2011 AT 9:28 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
The running hot the ect would make sense but not the cold heater. If its running hot the heater should be hot unless you loss flow thru the heater core or had a blend door issue.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, December 24th, 2011 AT 10:00 PM
Tiny
JOE JEFFERS
  • MEMBER
I'm about to flush the system. Does the blend door something that needs to be flushed? Or is an electrical item?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, December 28th, 2011 AT 9:51 PM
Tiny
JOE JEFFERS
  • MEMBER
I'm about to flush the system. Does the blend door need to be flushed or is this a mechanical door?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, December 28th, 2011 AT 9:53 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
The blend door is inside the car and and no coolantflows thru it. It just directs the air across the heater core or the evaporator core.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 29th, 2011 AT 1:49 AM
Tiny
JOE JEFFERS
  • MEMBER
So far so good. Every thing working fine on the flush. One of the problems is I have a leak (coolant) at the back of the motor. I can't figure out how to take off the heat shield off the intake manifold. This is where the leak is coming from. Someone told me that there is some small water lines? Is this true? Thanks for all your help.
So far: replaced the termastate and water pump and ect and have done a complete flush. Still trying to figure out the leak.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 29th, 2011 AT 2:41 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Not sure of the small hoses but would say those would be a heater hose or return hose. Toyotas arent my speciality saturns are. As far as that heat shield there should be bolts holding that on.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Thursday, December 29th, 2011 AT 2:49 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides