4.0 ohv turns over but will not start.

Tiny
JMS1
  • MEMBER
  • 2000 FORD EXPLORER
  • 201,000 MILES
Has fire, in time, injectors are working, p.A.T.S. Is not an issue, Crank sensor is good new plugs and wires. Fuel system is working and has correct pressure.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 1:55 AM

5 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
If you have good spark, proper fuel pressure, the injectors are working, then it has to run unless it has low compression
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 4:04 AM
Tiny
JMS1
  • MEMBER
Each cyl. Checks around 150 psi. If the cms were bad would the pcm still send fire to the injectors? This is the only thing i've not tested
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 4:17 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Yes
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 4:29 AM
Tiny
JMS1
  • MEMBER
Thanks, I will check the cms tomorrow. By all reasons this thing should start if the cms checks good.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 4:54 AM
Tiny
JMS1
  • MEMBER
Changed the cms. I have 60-65 psi at the test port on the fuel. Rail. Tried something odd.I pulled the fuel pump relay and she tried to start. It may be trying to get to much fuel. It is acting like a carb. Engine when they flood out. Fuel pump was changed last week. By the way cms was not faulty but change it anyway
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2012 AT 4:29 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides