1998 Dodge Dakota Truck cranks but won't start

Tiny
GEO83
  • MEMBER
  • 1998 DODGE DAKOTA
  • 5.2L
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
My truck will not start it only cranks. It used to start when it wanted to but now it won't start at all. The battery, the starter motor and the fuel pump are new. I really am not sure what it could be. The ODB reader gives the code P0720 but not sure if it is a computer or electrical problem.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, August 27th, 2014 AT 6:00 PM

8 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
That code deals with the output speed sensor on the transmission. That shouldn't prevent it from starting.

Tell me this, will the engine start if you use starting fluid? Is the fuel pump pressure within the manufacturer's specs? Have you checked to make sure there is a good hot blue spark to the plugs?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, August 27th, 2014 AT 6:09 PM
Tiny
GEO83
  • MEMBER
I got it started earlier today when I replaced the fuel pump relay. But after another attempt at starting it won't even crank. It sounded like the starter but that's brand new and when I try to tap it still nothing.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, August 28th, 2014 AT 8:21 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
So the starter is no longer turning the engine to start? Is it making any noise?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, August 28th, 2014 AT 8:34 AM
Tiny
GEO83
  • MEMBER
You can hear when there is current being sent. Its not a click though, but nothing happens.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 28th, 2014 AT 8:38 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Have a helper turn the key to the start position while you check for voltage to the smaller wire on the starter. You should have 12v. If you do, replace the starter. If you don't, let me know.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, August 28th, 2014 AT 8:52 AM
Tiny
GEO83
  • MEMBER
Well I couldn't test the voltage to the smaller wire but I tried cleaning what I believe is the neutral switch on the transmission and after it started three times no problem. But after it went back to nothing.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, August 28th, 2014 AT 2:45 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Have you tried to start it in neutral?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, August 28th, 2014 AT 6:54 PM
Tiny
GEO83
  • MEMBER
Yes I did but there was no change.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 29th, 2014 AT 5:34 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides