1993 Ford Escort Engine issues plus no heat

  • 1993 FORD ESCORT
  • 1.9L
  • 4 CYL
  • FWD
  • 200,000 MILES

I have been going for over a year with out heat and air. I go to repair it and I have more issues then I started with. The engine was making a odd sound and had to put on a new water pump. Then car was out of time. Had to fix that. Then a week later my car was needing a new tensioner plus belt. Next the radiator at seam had cracked. Put new one on. I put new thermostat. Still no heat but will blow cold only. Blew out heater core. SO GROSS.(Back flushed) now the car is back together. Put in antifreeze. Let it run to get back in block and warm. Gauge inside car never moved off of cold. Drove it to get gas. Car started smoking in front between engine and radiator. It will stop smoking when driving. But have to stop at stop light or so on. The car will not stay running. Smoking little still up front between engine and radiator. I have know smoke coming out back end. Have to try more then once to get it started. It will run very rough. Give it two or three mins. And it runs Great. But starts smoking again. Only goes away as you drive. You get where you need to go finally and it will stay idoling and not smoke with low antifreeze. Has a very strong smell as if something is burning example like wires or like after a burned dinner dish. Once again the smoke from the smell is coming up front between engine and radiator. Can't see anything dripping but antifreeze is on engine mount (bottom) right under alternator. That is the only place I have seen any of antifreeze but not a lot. Oil needs changed badly. But oil is very dirty and odd, also shade of brown. Has know signs of white slime or milky in oil. Now everything I had to drain\do it had the same color. Is there a relay, fuse, sensor that could be one of the issues? I can't find problem\problems. Could someone help. My thoughts are junk it!

Do you
have the same problem?
Thursday, January 30th, 2014 AT 12:43 AM

1 Reply


Have it checked for a head gasket problem

Was this
Thursday, January 30th, 2014 AT 5:58 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides