Mechanics

ANY IDEAS OF WHERE TO START?

1999 Mercedes Benz ML430

1999 Mercedes Benz ML430 6 cyl All Wheel Drive Automatic 150000 miles

WE HAVE A 99 ML430 WITH A RECENTLY REBUILT TRANSMISSION THAT HAS STARTED TO REFUSE TO ACCELERATE. ACTS WORST IN COLD WEATHER. IDLES FINE AND SHOWS NO OTHER SIGNS OF CONCERN. WHAT ARE SOME SUGGESTIONS OF WHERE TO START BEFORE WE HAVE TO PAY THOUSANDS AT THE LOCAL DEALER? THANK YOU
Avatar
ERIN4PITTS
March 8, 2010.



Is the check engine light on? If so have it scanned first and see what codes the computer has stored. There may be a failure record in the memory that could lead to the cure. Does it feel like it is trying to take off in the wrong gear or does the engine just feel weak?

Tiny
Jack42
Mar 9, 2010.
YES, THE CHECK ENGINE LIGHT HAS BEEN ON SINCE WE HIT A POT HOLE 5 MONTHS AGO. THE PROBLEM JUST STARTED OUT OF NO WHERE ABOUT 2 WEEKS AGO. IT DOESNT FEEL LIKE A TRANSMISSION PROBLEM BUT MORE LIKE A POSSIBLE FUEL LINE PROBLEM. IT IS REALLY BAD ON STARTS.

Tiny
ERIN4PITTS
Mar 11, 2010.
Have it scanned to see why the engine light is on, even if it was on before. Have you changed the fuel filter? Tuned it up?

Tiny
Jack42
Mar 11, 2010.
TUNE UP YES, FUEL FILTER NO. WE WERE THINKING OF STARTING THERE AND ALSO WONDERING ABOUT THE O2 SENSORS. IT IS VERY ODD THAT SOMETIMES IT DOES THIS AND SOMETIMES IT DOESNT. THANKS FOR ALL OF YOUR HELP AND RESPONSES.

Tiny
ERIN4PITTS
Mar 12, 2010.
Intermittent issues are the hardest to find, that is why I suggest a scan, so we can see what failures the PCM may have recorded

Tiny
Jack42
Mar 12, 2010.