Mechanics

CAN ANYONE HELP WITH THE CODES P0507 AND P0171???

2006 Audi A4 • 105,000 miles

I have a B4 Audi A4 Quattro. I have a CEL that is giving the codes P0507 and P0171. I have done a little googling on this but haven't found much help. The only thing that seems to be the solution is replacing the PCV (pressure control valve). Symptoms of the car is that at stoplights or when I'm stopped anywhere with the car in neutral and the a/c off, the engine revs up on its own to about 1200-1500 rpm and then drops. It does this cycle repeatedly. When the rpm drops, sometimes it goes so low that it seams like the engine is gonna stall. Also, this does not happen when the a/c is on. Help!
Avatar
Hsurquhart85
September 18, 2012.



A TSB is a Technical Service Bulletin.

Tiny
Cobraphilip
Oct 4, 2012.
Update: I have gotten the PCV, the intake motor regulator actuator, and the low pressure sensor replaced by the dealer all for free. It did fix the problem with the two codes I was originally getting. Unfortunately, 2 days later, I had the CEL come on again! This time it is throwing a P0089 code. Anyone know what this might be? Thanks! : )

Tiny
Hsurquhart85
Oct 25, 2012.
I onlly see that code for the 3.2L engine you said you had the 2. OL turbo?

Saturntech9
Oct 25, 2012.
Yes. I do have the 2.0T and I definitely am getting the P0089 code.

Tiny
Hsurquhart85
Oct 27, 2012.
I just checked both of my online repair info sources and it only lists that code for the 3.2L engine. Its for the low fuel pressure sensor.

Saturntech9
Oct 27, 2012.
Again.I definitely have the 2.0T and I definitely have he CEL light with the code P0089 on it reading "Fuel Pressure Regulator - Performance" VERBATIM. I used three (3) different OBDII scanners to make sure that was the code I was getting because of what you said about it not being for this engine. I have also checked many different audi forum sites and there have been many others WITH my same car and engine that have gotten this code before as well. I don't know what your sources are but theres gotta be someone out there that knows what is happening here. This site has been an awesome resource for me so far, and I'm not trying to shoot you down or offend you, but Im really just trying to figure out whats going on.

Tiny
Hsurquhart85
Oct 30, 2012.
Iam trying to figure this out also I have mitchell ondemand and pro demand which is another version of mitchell ondemand. Its a online repair subscription let me do some digging on this one.

Saturntech9
Oct 30, 2012.
Here is some feed back I have gotten so far.
Could be a problem with the low pressure sensor (possible dealer warranty item I believe). Also if wrong oil is used, the cam & follower that activate the high pressure fuel pump on the head can wear out. Worst case will need a camshaft, cam follower & pump.

Saturntech9
Oct 31, 2012.
Page 4 of 4