Mechanics

WHAT IS WRONG WITH MY DASHBOARD?

2003 Ford Explorer • 100 miles

One day I pulled up home and my radio stopped working. Thought nothing of it at the time. I checked the fuses in the hood and under the dashboard but found everything was good. The following day my gauges would not work. (Temperature, oil, battery, fuel, rpm) They are all in the position that they would be if my vehicle was off. I have also lost control of the automatic windows and my reverse lights. I have heard someone mentioning relays, and something about a dashboard cluster. What is wrong? What do I need to replace and the approximate cost? I love the vehicle, but safety concerns me at this particular point.
Avatar
Duncombe242
June 19, 2012.



Could be the cluster or the gem module. Just guessing here as very little info to go on. Get a shop to confirm this as they can monitor systems with a scan tool and verify the failure.

Roy

ASEMaster6371
Jun 19, 2012.
Okay. Tthank you Roy. If you ask the questions I will be able to give more detail. I'm reaLly no mechanic and not knowledgeable on what you would call details, unless you ask a direct question. That way I can provide you with the best answer so you can help me.

Tiny
Duncombe242
Jun 19, 2012.
Did you check all the fuses for power with a test light to verify power?

Is the check engine light working and is it on now?

What other accessories are not functing and did they all fail together?

Roy

ASEMaster6371
Jun 19, 2012.
Check engine light: on (has been for a while. Vehicle got serviced but I guess they never reset it (Bahamas)

TEST LIGHT: yes. Everything checked out (fuses in the hood and under dashboard)

ACCESSORIES: reverse lights (not working)
Dashboard instruumentation (not working)
Radio/CD player (aftermarket - not working)
Cruise Control (not working) - inopperable since 2011

TIMING: Radio went about 7: 00pm on a monday evening and about 8: 30am the following morning everything else was malfunctioning

Tiny
Duncombe242
Jun 19, 2012.
Oh yeah, nearly forgot. The alarm would sound from time to time for no appparent reason, however after the dashboard failure this is inoperable.

Tiny
Duncombe242
Jun 19, 2012.
Sounds like either a bad gem module or you have 2 or 3 failures un related.

Did you have a shop check it yet?

What is the code for the light

Roy

ASEMaster6371
Jun 19, 2012.