Mechanics

STARTING

1999 Ford Explorer • 207,805 miles

Hello, my suv runs really great and has no problem with idle. Its injectors are really great and it has no vacuum leaks. What it does is when you turn the key it will begin to start and as it starts it will shake and have trouble starting. When it starts it revs up not too bad. If you turn it off and then start it will fire right up but if you let it sit for maybe 5 to 10 minutes it will have trouble starting. Sometimes though it will start just fine after a while or it will do that rough start. Other than that it drives great. The only thing wrong with it is the alternator bearings are going bad and the belt tensioner is getting bad. What is the problem and can it get worse?
Avatar
Rmoore09
January 19, 2012.



There is no check engine light either.

Tiny
Rmoore09
Jan 19, 2012.
It can get worse, whatever it is. Electric gremlins can be intermittent like that. When was the last time you did plugs, wires, fuel filter etc?

ProAutoTech
Jan 19, 2012.
About 7000 miles ago on the spark plugs and wires and the fuel filter was around
10000 miles ago I was told my filter was good at my last inspection.

Tiny
Rmoore09
Jan 19, 2012.
Could it be a fuel pump relay? Or the fuel pump itself

Tiny
Rmoore09
Jan 19, 2012.
I like to think fuel pump issues are constant, even though they aren't, it sounds like your problem is more intermitant than that. Try checking into the idle air control valve, or map sensor. Any codes? If you haven't had it scanned, go to the car parts store and get it done free.

ProAutoTech
Jan 19, 2012.
I had it scanned and there are no codes

Tiny
Rmoore09
Jan 19, 2012.