Mechanics

CHECK ENGINE LIGHT AND TRANSMISSION PROBLEMS

1995 Mercury Sable • 92,000 miles

I also have a 1995 Mercury Sable that I'm desperatley trying to get back on the road. I got insurance and tag on it and broke the next day. Check engine light comes on after running a few minutes and runs bad with black smoke coming out of tail pipe. It seems like it's not shifting right. It will only do 45mph at 3000rpms. I tried to pull the code with a friends scanner and it wont pull. I've tried jumping the eec and using the scanner. My friends scanner is a snap on with right adaptor and computer card.
Avatar
Davidg2006
August 28, 2011.




Maybe a problem with vss, vehicle speed sensor. I'll find a diagram.


JDL
Aug 28, 2011.
Thank you for everything


Tiny
Davidg2006
Aug 28, 2011.
The vehicle speed sensor is lower right rear of engine. Could be other issues? Don't know why you can't communicate with computer?


JDL
Aug 28, 2011.
Would the vss cause the black smoke out of tale pipe when reving the engine?


Tiny
Davidg2006
Aug 28, 2011.
I don't know? Can effect shift patterns. Sounds like it is flooding, not sure why? How long since over-all tune-up?
AD


JDL
Aug 28, 2011.
A month ago. Just changed plugs, wires, dist. Cap and rotor button


Tiny
Davidg2006
Aug 28, 2011.
For the diagnostics, where did you hook-up?


JDL
Aug 28, 2011.
The ecc conection under the hood left side towards fire wall. Here's how I tried to jump it.


Tiny
Davidg2006
Aug 28, 2011.
That hook-up looks good to me.


JDL
Aug 28, 2011.
It's still not showing me a code. When I hook it up this way the check engine light stays on. That's why I got my friends scanner and it still did'nt show anything.


Tiny
Davidg2006
Aug 28, 2011.

AD