Mechanics

WHY WON'T MY '95 START? LOUD BUZZING, ENGINE DOESN'T TURN.

1995 Buick Riviera • 14,600 miles

When I turn the key (in both neutral and park), the engine doesn't turn. The only thing that happens is I get a mid-pitched, fairly loud buzzing sound from around the driver-side fuse box inside the car.
The battery is fairly new. All of the lights/dash/radio/etc work. Also what I assume to be a fuel pump (the motor-thing in the back of the car that runs after you shut engine off) still runs after every time it fails to start.
The car started and ran roughly 5 hours before this without issue. The last time I attempted to start it, the engine started to turn over, then died and started buzzing at me.

Thoughts?
Avatar
BukRiv95
June 15, 2012.



Sounds like the starter motor overrunning clutch is slipping-have it checked

Rasmataz
Jun 15, 2012.
Thanks, rasmataz.

I don't think the starter is running at all at this point. Someone looked at it while I was trying things and said the starter wasn't doing anything.

The noise sounds electrical in nature, not mechanical. But I could be wrong.

Tiny
BukRiv95
Jun 15, 2012.
Short out the starter motor battery terminal to the small wire terminal and see what happens-if it engages check the park and neutral switch and the ignition switch

Rasmataz
Jun 15, 2012.
Problem solved. For future reference (anyone else): The starting issue was with the VATS/PASS-KEY II system.

There was an issue with the ignition switch and the wiring harness, so the security system wasn't getting the correct/any signal.

Tiny
BukRiv95
Aug 20, 2012.