Mechanics

TRANS NOT SHIFTING

1994 Saturn SW2 • 93,000 miles

Transmission stuck in 3rd gear. No shifting, hard gear engadgement, no lockup of torqe convertor, no error codes from computor trans shop said internal wiring harness needs repair replace, I cant find internal harness listed anywere as part. Solinoids in valve body check out(ohms). Not a bad solinoid bus plate! Estimate says shifter indexing correct. Could this be a shift indicator switch problem (have not checked switch yet, hard to get to) seems to me like a ground problem all fuses good, trans relay good. May be ground strap to trans? Car starts in third with no shifting no tc lockup no overdrive and harsh reverse engadgement trans does not downshift when lower gears are selected wile driving. Trans shop said it is a minor problem (but wont be specific) if I can repair it myself it would save a bit of money.
Avatar
Hawknapp
March 24, 2012.




Light on dash (second from left) flashes one time then nothing, no code 12, does this mean pcm may be faulty?

Tiny
Hawknapp
Mar 26, 2012.
Code 12 is normal does your low coolant light start flashing when you have it jumped?If so see what codes flash out?

Saturntech9
Mar 26, 2012.
I do not have code 12, coolant temp and low level light flash one time (together) then nothing. Perhaps this is the "no communication" trans shop observed, I am sure they used an obd 1 tester instead of jumping like I am. Code 12 should be flash-short pause, flash flash, repeated three times, I am seeing only one flash! At least I can assume diagnostic part of pcm is not working. Could anything else cause such a condition, seems pcs is bad, possible replacement needed? Im stumped!

Tiny
Hawknapp
Mar 26, 2012.
So what code do you get out of the low coolant/temp light?

Saturntech9
Mar 27, 2012.
Single flash of lights was due to normal bulb test(i inserted jumper then turned key)so I turned key on then inserted jumper. No flash! I AM GETTING NO FLASH AT ALL. NO CODES BEING OUTPUT. REPEAT. NO CODES AT ALL! Nothing. Nada ZIP! Whats up? Mayby pcm malfunction?

Tiny
Hawknapp
Mar 27, 2012.
So you turned the key to the run position with the engine off then jumped the top row two far right terminals together and no code 12 etc?Did the radaitor fan turn on when you jumped it?Also the check engine light comes on when you turn on the key and turns of when you start the car?

Saturntech9
Mar 27, 2012.
That is the procedure I used, cooling fan does come on but no "check engine light" (i do not even know were it is on inst cluster) I suppose ce light should come on when ignition is turned on (bulb test) but I don't see it. Will check again this morning(i would think ce light would be obvious)is it by the speedo? In that case I may have missed it. Will get back to you, THANKS!

Tiny
Hawknapp
Mar 27, 2012.
The check engine light should be on the left side when your sitting in the drivers seat down low on the cluster. If the cooling fan is coming on when jumping it sounds like its going into diagnostics mode. If the light isnt coming on when you turn the key to the run position solid till you start out it. Maybe the light is burned out or someone removed the blub or put tape over the blub have seen all those things happen.
AD

Saturntech9
Mar 27, 2012.
Yes, no check engine light! Will check to see if bulb is burnt ect! Will get back to you THANKS!

Tiny
Hawknapp
Mar 27, 2012.
Sure as shit! Black tape covering bezel! Probably trying to get car through e-check I will now try diagnostic test again and get back to you. Thanks loads!

Tiny
Hawknapp
Mar 27, 2012.

AD